sâmbătă, 31 august 2013

Covoarele Baluch

Covoarele Baluch sunt covoare tesute de mana in partea de sud a Iranului de catre triburile nomade Baluch . Majoritatea covoarelor Baluch sunt tesute in provincia Sistan - Baluchistan , care este la limita extrema de sud-est a Iranului . Aceste covoare mai sunt lucrate si in provincia Khorassan , care este la nordul Iranului .
Cei din triburile Baluch tes aceste covoare urmand o traditie persana veche , care dateaza de mii de ani in urma . In culorile covoarelor Baluch predomina de obicei un visiniu cu bleumarin inchis si accente de fildes . Aceste covoare au un  model general , sau un design de covor de rugaciune insa de obicei nu gasesti acelasi desen la doua covoare.



Caracteristica cea mai dominanta a covoarelor Baluch este un model format prin repetarea medalioane ce reprezinta stilizarea extrema a piciorului de camila sau in forma de para inconjurat din toate partile de frontiere geometrice . Rezultatul este un design foarte geometric si complicat care imprumuta mare parte din stilul turkmen , mai ales in utilizarea motivului de " Gul " .Covoarele Baluch sunt de o calitate excelenta, acestea putand rezista foarte multi ani.
Dimensiunile covoarelor Baluch sunt de obicei mici ( 2 x 3 pana la 4 x 6 metri ) . Exista dimensiuni mai mari , dar sunt greu de gasit . De obicei covoarele sunt aproape patrate .
Culoarile acestor covoare: rosu sau albastru in contrast cu stropi de culoare alba , galben si portocaliu . Ele sunt lucrate din lana moale. Majoritatea covoarelor Baluch provin de la triburile Taimani din Afganistan si triburile Baluch din Iran



2 comentarii: